Terenski preizkus: 2020 Orbea Occam - najbolj trail bike Trail Bike !


Orbea je za leto 2020 svoja dva modela (130mm in 150mm) Occam združila v novo 140 mm trail kolo, z namenom da vse mora biti zelo dobro. Se spomnite bolj enduro usmerjenega Rallona, ki smo ga pregledali pred časom? Pomislite na to kolo kot na lažjo različico mlajšega brata, saj Occam  uporablja tudi enostransko opornico na sprednjem trikotniku (vendar tokrat na desni strani) in enako koncentrično vpetje osi zadnjega amortizerja.

Barvito testno kolo s težo 12,75kg je Orbein vrhunski model M-LTD, ki ima ceno: CENIK OCCAM-klik, lahko pa izberete aluminijasti Occam z isto geometrijo in kinematiko vzmetenja. Povezava do cenika-klik.

Premalo barv?
Orbea ponuja Occam tudi v svojem programu "MyO" po meri in barvnih specifikacijah.


Orbea omogoča kupcu, da konfigurira svoj Occam za vožnjo s 140 mm Fox 34 ali 36 in s 150mm vzmetenjem. Lahko uganite, kaj smo izbrali? Strm in skalnat teren okoli Whistlerja in Pembertona nas je vodil, da gremo na večje vilice, vendar ne samo zaradi dodatnega centimetra; spremeni se namreč tudi kot glave od 66 do 65,5 stopinj. Cena za M-LTD vam nudi sprednjo vilico Grip2 in amortizer DPX2, pa tudi karbonska platišča znamke DT Swiss in pogonski sklop XTR z nizom karbonskih gonilk podjetja Race Face, ki sovpadajo njihovemu karbonskemu krmilu. Na tem modelu ni veliko prostora za nadgradnjo.


Vzpenjanje

Medtem ko ima enduro kolo ožji namen, vam mora sodobno trail kolo prinesti več kot le možnost za boj na vseh vzponih, ne glede na to, kako strmi ali tehnični so. Kljub temu obstaja velika razlika v tem, kako podjetja pristopijo k izzivu. Occam je le lažji od drugih koles na testu, vendar se na trailu še nekaj več kot to - tisti karbonski obroči so res lepi, ko pospešujete iz neštetih zavojev do enournega tehničnega vzpona. Z Occamom je tudi lažje 'živeti' kot s kolesi z daljšimi medosnimi razdaljami, ker je bolje vodljiv med  skalami in koreninami, vendar ni pa razlike v primerjavi z Norco Optic.

Orbea pravi, da so zadnje vzmetenje tega kolesa naredili bolj občutljivo, in čeprav za primerjavo nimamo starega Occama, se zdi prilagodljiv. To vam jenlahko samo v pomoč, ker, široka Maxxis pnevmatika, ki smo jo namestili in nato napolnili samo do 21 PSI (1,45Bar),  nismo zapisal nobenih pripomb na 'grip' zadnjega dela.

Z vidika učinkovitosti Occam ni dajal občutka, kot da me bo pretirano navdušil, vendar je zagotovo naredil svoje delo. Imaš občutek kot da je učinkovitejši Stumpjumper.


Na spustu

Nekatera kolesa iz kategorije trail bike so moje možgane samodejno preklopili v način "otresi se prijateljev", ko so poti postajale hitrejše. Na drugi strani ima Occam bolj tradicionalno osebnost trail kolesa, ki je sicer bolj kompetentna kot kateri koli njen vrstnik izpred kakšne sezone ali dveh, vendar ni tako zanesljiva kot kolesa z lastnostjo "pluga", ko stvari postanejo hudo zahtevne.

Ne razumite me narobe. Hočem reči, da je bil pri tem testiranju zame poudarek na sekundah, zato je na spustih "živahno hiter" in ne "neumen hiter".

Sprednji del vzmetenja je Orbei dobro uspel. Kolo je opremila z uporabnimi 140 mm, ki bodo delovale za veliko različnih vrst kolesarjev. DPX2 amortizer je idealen za to vrsto koles, Orbea pa vključuje še ta velik distančnik, ki ga dodate, če iščete večjo progresivnost zadnjega vzmetenja. Na kolesu smo preživeli nekaj časa in z nastavitvijo vzmetenja nismo imeli težav, vendar je večja progresivnost bila boljša za bolj agresivno vožnjo, saj je kolo prenašalo več hitrosti po terenu.

Glede na to, da je bil Occam trail kolo z najbolj trail občutkom vožnje, je verjetno dobro, da smo se odločili za 150 mm Fox 36, namesto za 10 mm krajši 34. Pemberton in Whistler imata več kot le velik delež strmih in razgibanih prog, in to je kraj, kjer je treba trail kolesa pripraviti na karkoli.

Realnost je takšna, da je Occam verjetno eno najboljših trail koles za večino kolesarjev in večino terenov. Dovolj dober je za skoraj vsakega in izbral bi ga, če ne bi vozil ves čas trailov kjer se veliko tvega.

Plusi

+ Idealno vsestransko kolo za številne kolesarje
+ Čist videz
+ Lahek

Minusi

- Ni tako gravitacijsko naravnana kot nekatera druga trail kolesa
- Odličen, vsestranski, vendar ne izstopa
- Dostop do plastenke (bidona) samo na levi strani
Primerjava časov med Orbea Occam, Norco Optic, Intense Primer S.


Naš časovni krog za trail kolesa je bil dolg okoli 1:30 in začel se je s koreninastim, zavitim singletrackom, ki vas popelje v skalnate linije Spodnjega Whistlerja. Nato smo prečkali Piste, preden smo vstopili v Heart of Darkness, kjer se je med drevjem skrival spodnji del Freelapa.

Ne pozabite, da je merjenje časa le eden od mnogih načinov testiranja kolesa in ni vedno odločilen pri presoji.

Levy: "Drugič sem bil najhitrejši na Occamu in Norcovem Optiku, oba sta bila 1,2-odstotna hitrejša od Intense Primera S. Occam je bil še vedno 5-odstotkov počasnejši za Pole Stamina."

Kazimer: ''Na Orbei sem bil 7% počasnejši od mojega najhitrejšega časa v primerjavi z Norco Optic in Pole Stamina. Ni tako daleč od njih, ampak počutil sem se bolj udobno na obeh kot na Occamu."ponovno ZAprti

četrtek, 24. december 2020

Zaloga 2021 Rallon in Occam

sobota, 31. oktober 2020

ELEKTRIČNO GORSKO KOLO ORBEA RISE 2021

nedelja, 25. oktober 2020

NOVO CESTNO E-KOLO ORBEA GAIN 2021

torek, 13. oktober 2020

Iskanje

Iskanje

Servis koles

Poglej ponudbo

sportR.si d.o.o.

Linhartova 42
1000 Ljubljana­ Slovenija

DELOVNI ČAS - SERVIS:
PONEDELJEK - PETEK
OD 10h – 16h


TRGOVINA - ZAPRTO z odlokom vlade do nadaljnega

sobota: zaprto
nedelja, prazniki: zaprto

GSM: 069 707 888